2013. október 24., csütörtök

Hajmosás szappannal

A szappanos hajmosás bizarrabbul hangzik, mint amilyen valójában, ám lehet, hogy a te hajadnak is éppen erre van szüksége.

303308_10150746246544603_613959602_11546830_246774238_n.jpgEddig talán nem mertél ilyesmit tenni a kosaradba, mivel minimum furcsának tűnt a gondolat, hogy beszappanozd a tincseid. Pedig a hajat nemcsak hogy szabad, de kimondottan egészséges is szappanozni.

A samponszappanokból viszonylag sokfélét lehet már kapni, de bátran lehet próbálkozni az általános szappanokkal is. A különféle alapanyagok más és más hajproblémákra nyújthatnak megoldást:
  • Agyag: Alaposan eltávolítja a szennyeződéseket, az elhalt hámsejteket. Különösen gazdag ásványi anyagokban. A haj természetes védőrétegét megóvja.
  • Holt-tengeri iszap: Erősíti a hajhagymákat, csökkenti a hajhullást, a korpásodást és a zsírosodást.
  • Olívaolaj: Vitaminokban gazdag, ápol és hidratál.
  • Szőlőmagolaj: Regenerálja, fényesebbé teszi a hajat, megkönnyíti a kifésülést.
  • Levendulaolaj: Illatosít, csökkenti a hajhullást, regenerálja a hajat.
  • Teafaolaj: Fertőtlenítő hatású, lassítja a haj zsírosodását.
  • Ricinusolaj: Eltávolítja a baktériumokat, megszünteti a korpásodást és a fejbőrön lévő fertőzéseket, serkenti a hajnövekedést.
  • Kókuszolaj: Megnyugtatja és hidratálja a fejbőrt, rendbe hozza a megviselt hajat, megelőzi a hajvégek töredezését.
  • Rozmaringolaj: Megszünteti a korpásodást, lassítja a zsírosodást, a hajat és a fejbőrt is táplálja.
  • Citrusolaj: Erősíti, regenerálja a töredezett, száraz hajat, serkenti a hajnövekedést.
  • Kamilla: Gyulladáscsökkentő, hajerősítő hatású, lassítja a zsírosodást.

  • Csalánlevél: Erősíti a hajhagymákat, csökkenti a hajhullást.
  • Diólevél: Megszünteti a korpásodást és a hajhullást, továbbá fertőtleníti a fejbőrt.
  • Kecsketej: Szabályozza a fejbőr faggyútermelését, megállítja a korpásodást.

 Ha festett a hajad, akkor is nyugodtan használhatsz samponszappant: jó eséllyel azt veszed majd észre, hogy lassabban fakul a hajszíned.

A szappanos hajmosás csak kicsit macerásabb, mint a hagyományos samponos, viszont ha jól csinálod, akkor ritkábban kell majd hajat mosnod, vagyis mégis spórolhatsz vele némi időt.

Először a szokott módon vizezd be a hajad! A szappant a hajadon és a kezedben is felhabosíthatod. A samponszappanok is majdnem úgy habzanak, mint a samponok, hogy konkrétan mennyire, az összetételtől is függ. A kevesebb hab miatt azonban többször alaposabban kell szappanoznod, hogy a tövektől a végekig mindenhová jusson. Miután eloszlattad a szappant, simán, zuhany alatt öblítsd le! Ha zsírosodásra hajlamos a hajad, ismételd meg a szappanozást, majd újból mosd ki zuhannyal!

Ezt követően jöhet az almaecetes vagy citromleves öblítés, ami különösen akkor fontos, ha hosszú a hajad, mert ez megkönnyíti a kifésülést, egyfajta természetes balzssamként hat. A víz legyen kellemesen meleg, és 3-4 literhez adj 1-2 evőkanál almaecetet vagy ugyanennyi frissen facsart citromlevet, esetleg néhány csepp, számodra szimpatikus illatú, natúr illóolajat! Ezután mosd át a hajad még egyszer zuhany alatt!

Fontos tudnod, hogy a samponszappanra át kell szoknia a hajadnak, különösen ha eddig szilikonos samponokat, hajápoló termékeket használtál. A hajmosások gyakoriságától függően nagyjából 2-4 hét az „átfutási idő”, mire a szappanos hajmosás már érzékelhető eredményeket hoz. Ez persze nem azt jelenti, hogy ebben a köztes időszakban katasztrofális lesz a hajad, viszont a „csodát” – például lassúbb zsírosodás, szebb fény, a korpa eltűnése – ne az első szappanos hajmosásod után várd! Tény, hogy kell hozzá némi kitartás, de megéri.

Számos kedvező vilsszajelzésst kaptam a szappanjaimról, íme egy-két példa: 

"Szuper a sörszappan, én samponnak használom, régen volt ilyen selymes a hajam :-)"

"Háromszor használtam eddig és bevált. Selymes lett tőle a hajam, lett tartása, és három-négy napig simán bírja, nem kell összekötnöm.Szuper!:)"




2 megjegyzés:

  1. Szia! Én lassan 2 éve mosok hajat saját készitésű szappannal. Az előtt minden másnap kellett mosnom hajat, mert mindig zsirosodott. Vékony, selymes a hajam. Most, hogy a szappant használom, nem zsirosodik, 4-5 naponta mosom. Jó a tartása is. Persze szoknia kellett a hajamnak és a bőrömnek a szappant. Hetek teltek el, hogy regenerálódott a bőröm.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Emőke!
    Köszönöm szépen a kedves beszámolódat!
    Szép napot! Kriszta

    VálaszTörlés