2013. május 6., hétfő

Újdonság: borotválkozó szappan az egészséges borotválkozás jegyében

Már régóta tervezem ezt a szappant, mivel a párom teljes elégedettséggel használ egy hasonlót már több, mint egy éve. Igaz, hogy ő nem túl jó referencia borotválkozás terén :-), mindenesetre kellően válogatós... így ha neki bejött, gondoltam most már tényleg itt az ideje, hogy legyen egy saját verzió is.
Valamennyi borotválkozó krémnek, habnak az a fő célja, hogy előkészítse, megpuhítsa a szőrzetet, hogy a penge kisebb ellenállásba ütközzön, a végén viszont nem mindegy, hogy  kiszáradt, leharcolt bőt hagy-e hátra, vagy egyben ápol is, ami ugye nem utolsó szempont borotválkozás után. 

Régen borotvaszappant használtak erre, amit vizes borotvapamaccsal vittek fel a szőrszálakra. Később feltalálták a borotvakrémet, amely egy fokkal kényelmesebbé tette a borotválkozást, majd jöttek a ma is legkeresettebb borotvahabok, amelyekkel (a pamacsok kiiktatása révén) még kényelmesebbé válhatott a reggeli procedúra.
A minőségi különbségeket - mint a kozmetikumoknál általában - azonban elsősorban az összetevőkben kell keresni. A haboknál eleve mínuszt jelent az alumínium flakon és a környezetkárosító habosító hajtógáz, ugyanakkor számos szintetikus és problémás anyag is találhatók az összetevők között.

Kritikus összetevők a borotválkozó szerekben
  • Buthylhydroxytoluol (BHT): szintetikus antioxidáns
  • Ceteareth-20: kémiai emulgátor
  • Cocoamide DEA: allergiás reakciót válthat ki, gyakran szennyezett rákkeltő nitrozaminnal
  • Dimethicone (vagyis szilikonolaj): eltömi a pórusokat
  • DMDM Hydantoin, Isoeugenol, Hidroxicitronellal. Cinnamylalkohol: allergén illatanyagok
  • Laureth-23: az előzőeknél kevésbé irritáló, viszont könnyen reakcióba léphet a bőrön található vegyi anyagokkal, és dioxin keletkezhet
  • Parabene: konzerváló anyagok, allergizálhatnak
  • Paraffin, Petrolatum: szintetikus kőolajszármazékok, eltömítik a bőr pórusait, elősegítik a mitesszerek képződését
  • Parfüm (különösen a szintetikus illatanyagok esetén): allergizálhat
  • PEG (Poliethylenglykol): átjárhatóvá, ezáltal a káros anyagokra veszélyeztetetté teszi a bőrt
  • Phenoxyethanol: konzerváló anyag, allergizálhat
  • Sodium Laureth/ Lauryl Sulfat: szintetikus tenzid, erős zsíroldó anyag, szárítja a bőrt
  • Triethanolamin: allergiás reakciót válthat ki, gyakran szennyezett rákkeltő nitrozaminnal
  • Propán, bután és izobután, mint az aeroszolos készítmények hajtógáza: üvegházhatású gázokként környezetkárosító anyagok
A kényelemnél tehát sokkal fontosabbak az összetevők.

A borotválkozó szappanomat is első sorban az ápoló összetevők jegyében állítottam össze: került bele olívaolaj, kókuszvaj, ricinusolaj, sheavaj,lúg, gyógynövény (csalán, kamilla, körömvirág) főzet és illóolaj. Az eredménye lágy, krémes habzás és extra ápoló hatás.
Ezektől a szappanoktól ne olyan dús habzást várj, mint a megszokott haboknál. Krémes habja van, mely sokkal jobban fepuhítja a szőrszálakat. 


Ha tetszik nézz be ide.

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nagyon tetszik a blogod, sok ötletet kapok tőled! Egy ideje én is készítek szappanokat, és a férjem
    régóta nyúz egy borotválkozó szappanért, ezért nagyon megörültem, hogy tettél fel egyet, de ami bennem kérdésként merült fel: a ricinusról én úgy tudom, hogy serkenti a szőr növekedést, ha rendszeresen használja az ember fia, nem nő rajta gyorsabban a szőr? Illetve a kókusz segíti a habzást, de szárítja a bőrt, miután elszappanosítjuk, ha nem titkos meg tudnád írni, hogy mennyi kókusz került bele, ha nem is a pontos mennyiséget, de legalább az arányt! Én 1 kg masszánál 100 ml kókusznál nem tennék többet bele.

    Köszönöm a válaszod!

    További jó munkát!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Andi! Szerintem nem kell annyira tartani a kókuszolaj használatától. 25-30 %-os arány (az össz olajmennyiséghez képest) a megfelelő tápláló zsírféleségekkel társítva szerintem nem okoz gondot. Legalábbis nálam még nem volt rá panasz. Persze ez nagyban függ a bőrtipustól: ami az egyik embernek szárítja a bőrét, a másiknak meg kiválóan táplálja (ez velem is előfordult)
    A borotvaszappanomban 25% a kókusz arány, amit jól ellensúlyoz a ricinus olaj és a sheavaj.
    Jó munkát a szappanodhoz!!!
    Kriszta

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a segítséget!!! :-)

    VálaszTörlés