2013. május 17., péntek

Gyömbéres-citromfüves szappan mézzel és méhviasszal

A torokfájós szezon bevált gyógyszere nálunk a mézes-citromos gyömbér, melyben a lereszelt gyömbért frissen csavart citrommal és mézzel keverjük össze. Ez adta az ötletet a szappanhoz.

Kényeztető összetevői a gyömbér, a méz és a méhviasz.
A gyömbér kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, nátriumot, káliumot, ásványi sókat és A-, B komplex és C-vitamint tartalmaz, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású.
A méz táplálja az érzékeny és száraz bőrt, egyensúlyba hozza a bőr anyagsere folyamatait. Vitalizáló hatású.
A méhviasz egy természetes viasz, melyet a mézet termelő méhek állítanak elő. A méhviaszt apró pelyhek formájában, a 12 – 17 napos fiatal dolgozók választják ki a potrohuk hasi oldalán lévő mirigyekből. A kiválasztott méhviasz teljesen átlátszó, de fehér színt kap azután, hogy a méhek rágással képlékennyé teszik. A végső sárgás-barnás színt a pollenben található olajok miatt, valamint a propolisz(más néven méhszurok) hatására nyeri el. Volt idő amikor a méhviaszt többre értékelték, mint a mézet. A gyógyító tulajdonságait jól ismerték már az ókorban is. Az őseink megfigyelték, hogy különösen a beteg bőr gyógyításánál nagyon jótékony a hatása. Ezért gyógynövényekkel és különböző zsírokkal keverték a viaszt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése