2013. január 10., csütörtök

Sparhelt a 21. században...

Lehet, hogy furcsa, de az "agyontudományoskodott" sütőcsodák helyett már régóta ez volt a vágyam. A dédinek, és a mamának is volt ilyen, és mindkettő eleven emlékként él bennem. Arról nem is beszélve, hogy gyerekként az öcsémmel sárból és homokból készült kemencét építettünk a homokozóban, amibe persze be is gyújtottunk... 
Aztán eltelt több tíz év, és egyszer megláttam az egyik barkácsáruházban, hogy sparheltokat árulnak. Onnantól kezdve el volt döntve, hogy nekem előbb-utóbb lesz ilyenem. Egy Salgó teatűzhellyel kezdtük: azonnal meg is szerettük, de a rendszeres használat során "kinőttük": kicsinek bizonyult a sütője. Így az kiment a teraszra, a "nyári konyhámba".
Hosszas keresgélés után bukkantam rá erre a tipusra, és szerelem volt első látásra: jó széles és ablakos a sütőtere, és nagyon kellemes hangulatelem az ablakos tűztér. Az egész öntöttvas, szép mintákkal, és olyan nehéz, hogy négyen majd be... alatta, míg felcipeltük a házba.
Mostanra érzem úgy, hogy a konyhám megkapta azt, ami még hiányzott belőle. Isteni kenyerek készülnek benne, tényleg más a rajta főzött, benne sütött ételek íze.


A házi kenyérsütés pedig úgy vált teljessé, hogy Karácsonyra megérkezett a kis házi malmom, amely mindenféle gabonát meg tud őrölni. A lényege, hogy frissen. Ugyanis a teljes kiőrlésű lisztek álltukban nagyon hamar elveszítik a bennük rejlő értékes anyagokat. Nem véletlen, hogy régen csak annyi gabonát őröltek meg, amennyit rövid időn belül fel is használtak. Arról nem is beszélve, hogy a jó minőségű bio, tönköly, meg egyéb különleges lisztek meglehetősen drágák. Egy ilyen kis malom rendszeres használat mellett még be is hozza az árát, mivel a szemes gabona szinte feleannyiba kerül, mint a kész lisztek.
A gyerekek számára is nagy élmény aktívan részt venni a kenyérkészítés folyamatában. Épp akkor gondoltam bele, mikor megérkezett az első nagy adag tönkölybúza szállítmányom, hogy a legtöbb mai gyerkőc talán még nem is látott szemes búzát, csak a boltok polcain sorakozó liszteszacskókat ismerik.

Konyhai szösszenetek: 

25 kg tönkölybúza keresi helyét a konyhában...


Ami nekem alapanyag, nekik "benti homokozó"

Élvezettel "homokozik benne" benne

Kis molnár munka közben

 Kis pékem dagaszt

Az egyik végeredmény


 Kukuccs kintről
 
Egy kis konyhai csendélet

Kedvenc dagasztótálam

Azért a régi sparhelt is méltó helyre került - nyáron nem kell felmelegíteni a házat ahhoz, hogy elkészüljön az ebéd

5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Én is éppen sparhelt keresésben vagyok, de nagyon nehezen találok olyat, aminek méretben megfelelő lenne a sütőtere.
    Elárulnád hol találtatok rá erre a nagyon szép sparheltre?
    Emailem:
    suhajdane.ildiko@gmail.com

    További szép estét:
    Ildikó

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ildikó!
    Igen, és is nagyon sokáig keresgéltem, mire rábukkantam itt:
    http://www.elektriko.hu/index.php?subm=1&plaza_menu=84

    Szép estét!
    K.

    VálaszTörlés
  3. Szia Kriszta,
    most találtam meg ezt a posztodat a sparheltről. Nekem is régi álmom volt, hogy legyen egy ilyen tűzhelyem, én is emlékszem arra, hogy a mamáéknál a konyhában is volt egy nagyobb Salgó meg egy egész keskeny, de magas a kissszobában....de nekem alkalmatlan a konyhám és a lakás is arra, hogy bent legyen. Hossza gondolkodás után a garázs egy részét fogom nyári konyhányak megcsinálni.... :D :D, és ma hazahozunk egy sparheltot. Tudnál nekem abban segíteni, hogy mi a trükkje annak, hogy jól lehessen főzni/sütni rajta/benne? Nyilván nem csak annyi az egész, hogy begyújtok (fával) aztán hadd szóljon... :D :D . Kenyérsütésben én is otthon vagyok, szeretnék is benne sütni sokat :)!! Nagyon szép a konyhád, és ez az öntöttvas sparhelt is csodás!!! Üdv, Szila

    VálaszTörlés
  4. Kedves Szila!
    Üdvözöllek a sparhelt tulajdonosok táborában! :-) Biztosan szeretni fogod.
    Minden sparhelt más egy kicsit, így először ki kell tapasztalnod a sajátodat. Kezd valami egyszerűvel, meglátod menni fog. A legfontosabb az, hogy a tűztér fölött a legerősebb, itt kell vizet forralni, tésztát főzni, stb., viszont ha "takarékon" szeretnél főzni, kicsit arrébb kell húznod a tűztértől az edényt.
    A sütéshez nagyon hasznos dolog a sütőhőmérő. Ez könnyen beszerezhető, és ennek segítségével látod, hogy mikor elég meleg, és mikor kell újra megrakni. A sütők jellemzője, hogy a tűztér felöl kicsit erősebben kapja a hőt, ezért félidőnél meg kell fordítani mindent, amit benne sül. Az enyémet kibéleltem tetőcseréppel, mert nagyon égetett felülről és az egyik oldalról, és így tökéletes lett.
    Jó kísérletezést! Kriszta

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Megadnád a sparhelt gyártóját és a típust, mert a fenti linken már nem található.

    Előre is köszi!

    Üdv!

    VálaszTörlés