2012. január 20., péntek

Babaszappan

Annyi borzalmas összetételű babafürdető termék van a boltok polcain, hogy úgy döntöttem, összeállítok egy saját babaszappant, mely bőr és hajápolásra is megnyugtató megoldást jelent.

De kezdjük a mondat első felénél, hogy mit is tartalmaznak az általános bolti "babaápoló" szerek: szinte mindegyikben megtalálható a Sodium Lauril / Laureth Sulfate, mely egy habképző tenzid, azaz ettől habzik a fürdető, a sampon, de még a fogkrém is. Előnyös tulajdonságai azonban itt meg is szűnnek, ugyanis ez egy mérgező anyag, továbbá agresszív zsíroldó, mely eltávolítja a bőr természetes védőrétegét, és amellett, hogy kiszárítja a bőrt, igen jó alapot teremt számos allegiának és az ekcémának. Emellett tele vannak szintetikus illat- és színező anyagokkal, PEG származékokkal, és tartósítószerekkel... Aztán ha a bőrt jól kiszárította a babafürdető, előszeretettel nyúlunk a babaolajokhoz és más babatestápolókhoz, melyek alkotóelemei között sajnos szinte mindig megtalálhatóak a kőolaj alapú - pertolatum és paraffinum - összetevők, melyek viszont jól eltömítik a bőr pórusait, meggátolva a bőr természetes légzését, és nem engedik kibontakozni a bőr természetes védelmét... Ez egyenes út a különböző bőrproblémák kialakulásához, melyre aztán kilószámra kenhetjük a szintén kérdéses összetételű "gyógykrémeket". Egy ördögi kör, melyből csak akkor tudunk kiszállni, ha ismerjük a kerülendő összetevőket, és csak olyan termékeket vásárlunk, mely nem árt bőrünknek.



A babaszappanom éppen ezért illat- és színezőanyag mentes, tartalmaz olívaolajat, kókuszvajat, sheavajat, körömvirág és kamilla teát. Tettem még bele szárított kamillát és körömvirágot is. Semmi több. A benne lévő olajak kiváló bőrápoló tulajdonsággal rendelkeznek. A sheavaj különösen jó, nem véletlen emlegetik Afrika aranyaként. Hidratáló, nyugtató, regeneráló és gyulladáscsökkentő. Önmagában a száraz bőr, a pikkelysömör és az ekcéma természetes és hatékony ellenszere, tehát nem véletlen, hogy babaápoló krémként, és popsikenőcsként is ideális... ennyire egyszerű :-)



Amennyiben megtetszett, látogass el ide
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése