2011. december 23., péntek

Mézeskalács jászol


Még a múlt héten egyik nap Bogika kitalálta, hogy süssünk mézeskalácsot, merthogy mindig szoktunk, és hogy egyébként is már itt az ideje. Nem tiltakoztam, mert szaloncukor helyett mindig mézeskalács figurákat rakunk a fára. Azonban az ő eddigi kitartása odáig terjedt, hogy pár forma kiszaggatása után otthagy, én meg egyedül maradok a konyhában... Ez két gyerkőc mellett márpedig nem egy ideális állapot, mert rengeteg ötlete van arra, hogy hugit milyen kiképzésben lehet részesíteni :-)
Így hát megkértem anyukámat, hogy gyúrjon le egy adag tésztát, és a szokásos náluk töltött hétvégi ebéd után majd elkészítjük, mert ott a felnőtt-gyerek arány kicsit jobb lesz, így nyugodtan lehet dolgozni. Így is lett. Közben kitaláltuk, hogy a szokásos figurák mellett készíthetnénk egy jászolt is.
Eléggé improvizatív jelleggel készült, de szerintem nem lett rossz. Bogika is elég kitartónak bizonyult, még a mázfestésbe is besegített.
Ma ragasztottuk össze - egy ismerősöm ötlete alapján karamellel -, és kis gazdája egyből bele is vetette magát a játékba...

Ezen recept alapján készült:

  • 50 g vaj vagy margarin
  • 60 g barnacukor /lehet fehér kristálycukor is
  • 125 g méz
  • 250 g finomliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1-1 tk őrölt fahéj, reszelt friss gyömbér ,szegfűszeg , szerecsendió , szegfűbors
  • 1 citrom héja reszelve
  • 1 narancs héja reszelve
  • 1 tojás


Elkészítése:

  1. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot, majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.
  2. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.
  3. A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
  4. 5-12 órára hidegre tesszük.
  5. Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket.
  6. A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és  különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze.
  7. 200 °C -ra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
  8. Hagyjuk kihűlni sütés után, és díszíthetjük cukormázzal, amit 12 dkg porcukorból és egy tojás fehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra, és hagyjuk megszáradni.

Dupla adagot készítettünk és így bőven készültek még figurák - mivel ugye ezek éles bevetésben részesülnek, szükség van pótkirályokra, pót-Józsefre és pót-Máriára... és persze ennivaló darabokra :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése