2011. május 28., szombat

Javában virágzik a bodza - kedvenc bodza receptjeim

Alig várom, hogy fehérlő tányérszerű virágjai kinyíljanak, és isteni illattal árasszák el a kertet. Rengeteg izgalmas finomság készíthető belőle. Viszonylag hosszú a virágzási ideje, májustól egészen júliusig rá lehet bukkanni. Ez pont elég arra, hogy kibontakozzunk, és mindenféle finomságot készítsünk. Később egy-egy ízlésesen feldíszített üvegbe zárt finomság remek ajándék lehet mindenféle alkalmakra.


BODZASZÖRP
Először is jöjjön az örök klasszikus, azaz a bodza szirup. Évek során alakult ki ez a receptem, minden évben javítottam rajta egy kicsit. Mára komoly barter eszközzé nőtte ki magát ismerőseink körében.
Jó sűrűre szoktam készíteni - mondván, hogy ne a vizet tároljuk feleslegesen.

Holunderblüten-Sirup gross 1
Hozzávalók:
20 l-es fazék
10 l víz
10 kg cukor
15 citrom
10 dkg borkősav
igény szerint citromsav
rengeteg bodzavirág - tele fazék

Először is szedjük tele a fazekat bodzavirággal. Legfontosabb szempont az legyen, hogy semmiképp se út mellől szedjük. Tisztaságmániások megmoshatják a virágokat, bár jó ha tisztában vannak vele, hogy így az értékes nektárok jó részétől meg is szabadulnak gyorsan.
Felöntjük vízzel, beleszórjuk a cukrot és a borkősavat. A citromot lehet karikázni, vagy kicsavarva beleönteni .
3-4 napig érleljük. Ha rövidesen elfogyasztjuk, akkor leszűrve töltsük üvegekbe, és tároljuk hűvös helyen. Ha szeretnénk, hogy a nyár végéig kitartson, vagy esetleg gondolunk a következő tavasz első forró napjaira, akkor a virágokat kiszedve forraljuk fel, majd leszűrve töltsük üvegekbe.

Holunderblütengelee mit Apfelschorle gross 1BODZAVIRÁG ZSELÉ ALMALÉVEL

Hozzávalók:
12 bodzavirág
1 kg zselésítő cukor (3/4 l zselének)
1 l almalé
5 g citromsav

A bodzavirágokat összekeverjük a cukorral. Egy éjszakán át érni hagyjuk. Előkészítjük az üvegeket.
Az almalevet beleöntjük egy fazékba. A bodzavirágokat kiszedjük a száránál fogva a cukorból - jól megrázzuk, hogy az apró virágok benne maradjanak. A bodzás cukrot és a citromsavat hozzáadjuk az almaléhez. Felforraljuk, és 4 percig főzzük. Zselépróbát csinálunk. Ha jó akkor teletöltjük az üvegeket. Jó lezárjuk, és pár percig a kupakra állítjuk. Hűlés közben többször megforgatjuk, hogy a virágok egyenletesen legyenek benne.


Holunderblütensirup-Cocktail gross

BODZASZÖRP KOKTÉL

Hozzávalók:
2 szelet lime
1 mentalevél
3-4 evőkanál bodzaszörp
fehérbor, sofőröknek és gyerekeknek ásványvíz
jég
A lime-ot felkarikázzuk, a mentát kis darabokra tépjük, és a pohár aljára rakjuk. Jöhet rá a  jég, erre ráöntjük a szörpöt és a bort, és kész is. Biztos siker.

Zitronengelee mit Holunderblüten gross 1BODZÁS CITROMZSELÉ

Hozzávalók:
2 kg citrom - lehetőleg bio, mert a héjára is szükségünk lesz
1 kg zselésítő cukor
legalább 6 bodzavirág
3 citromot megmosunk, és a héját vékonyan lehámozzuk. Az összes citromot - a meghámozottat is - kifacsarjuk. 1 liter citromlevet kimérünk, majd a cukorral, citromhéjjal és bodzavirágokkal együtt egy fazékba rakjuk. (Akkor lesz a legzamatosabb, ha ezt 1 éjszakára érni hagyjuk)
Felforraljuk és 5 percig főzzük Ha kész, kihalásszuk belőle a citromhéjakat és a virágokat, majd üvegekbe töltjük


ALMA - BODZAVIRÁG ÖNTET SALÁTÁKHOZ
Apfel-Holunderblüten-Dressing gross 1
Ehhez a zamatos öntethez leginkább egy jó kis vegyes saláta illik, színes salátalevelekkel, paradicsommal, és dinnyével.

Hozzávalók:
1/2 hagyma
2 evőkanál almalekvár (Apfelmus - ez egy fahéjas citromos ízesítésű almalekvár)
3 evőkanál bodzaszörp
2-3 evőkanál almaecet
5 evőkanál olaj (napraforgó, kukorica, olíva)

bors

A hagymákat apróra felkockázzuk, majd a hozzávalókat összekeverjük.


FAHÉJAS - BODZÁS ALMALEKVÁR (APFELMUS)

Apfelmus gross 11 citrom - bio, mert a héjára is szükség lesz
750 g alma - lehet hullott alma is, az a legzamatosabb
80 g cukor
8 dl almalé
1 kiskanál fahéj
6-8 bodzavirág

A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Az almát megpucoljuk, és felszeleteljük. Egy fazékba beletöltjük a cukrot, 4 dl vizet, az almalevet, a bodzavirágokat, a fahéjat és a citromhéjat. 5 percig főzzük
Hozzáadjuk az almákat is, és lefedve addig  - kb. 10 percig - főzzük, míg az almadarabok szét nem esnek. Krumlinyomóval szétnyomkodjuk az almadarabokat, de nekieshetünk botmixerrel is. Forrón üvegekbe töltjük.
Még jobban átveszi a bodza ízét, ha a cukros almalébe 1 éjszakára beáztatjuk a virágokat.


BODZÁS JOGHURTÖNTET

Joghurtdressing mit Holunder gross 1Kiváló kis öntet leveles salátákhoz grillezett húsok mellé.

Hozzávalók:
2 dl natúr joghurt
2 evőkanál fehérborecet
2 evőkanál bodzaszörp
2 szál bazsalikom

bors
4 evőkanál olívaolaj

A joghurtot összekeverjük a fehérborecettel és a bodzaszörppel. A bazsalikom leveleit lecsipegetjük és apróra vágjuk. Hozzáadjuk a joghurthoz, sózzuk, borsozzuk, végül belekeverjük az olajat.


BODZAVIRÁG ECET

Holunderblütenessig gross 1Akinek megtetszettek a bodzás öntetek, raktározhat télire ebből a jó kis ecetből.

Hozzávalók:
5 dl fehérborecet
jó sok bodzavirág - amennyit csak bele tudunk tuszkolni az üvegbe
2 evőkanál akácméz

A hozzávalókat egy zárható üvegbe töltjük, és 4 héten át érleljük. Ha készen van leszűrjük.
Bármilyen salátához - gyümölcssalátához is illik.


BODZAVIRÁG PANNA COTTA

Holunderblüten-Panna-Cotta gross 1
Egyszerűen ellenállhatatlan ez a lágy bodzaízű krémes finomság.


Hozzávalók:
6 bodzavirág
1 bio citrom
5 dl tejszín
50 g cukor
4 lap zselatin

A citromot vékonyan meghámozzuk. A tejszínt és a cukrot a citomhéjakkal egy lábosba rakjuk, és folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Megvárjuk, míg langyosra kihűl, és virággal lefelé belenyomkodjuk a bodzavirágokat. 1 éjszakára a hűtőbe rakjuk.
Másnap a zselatin lapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk. A bodzavirágokat kivesszük a tejszínből.
A tejszínt felforraljuk. Ha felforrt, levesszük a tűzről, belekeverjük a zselatint. Poharakba töltjük. Legalább 4 órára hűtőszekrénybe rakjuk.
Tálalás: vagy megrakjuk a pohár tetejét gyümölcsökkel, vagy a formából kiborítva körberakjuk gyümölcsökkel vagy leöntjük gyümölcsszósszal.


BODZAVIRÁG PARFÉ


Holunderblütenparfait gross 1
Hozzávalók:
3 tojás sárgája
2 tojás
2 dl bodzaszörp
1 vanília kikapart belseje
200 g tofu
2 dl tejszín
200 g szőlő piros és fehér szemek vegyesen
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál étkezési keményítő
40 g pisztáciamag

A tojássárgáját, a tojásokat, 1 dl bodzaszörpöt és a vaníliát forró vízfürdő felett kézi habverővel habosra verjük. Amint kihűl, belekeverjük a tofut. A tejszínt felverjük, és óvatosan hozzákeverjük.
Egy hosszúkás formát kibélelünk fóliával és beletöltjük a masszát. Fagyasztóba tesszük egy éjszakára.

A szőlőszemeket félbe vágjuk, kimagozzuk. a maradék bodzaszörpöt 80 ml vízzel és a citrom levével felfőzzük. Az étkezési keményítőt 6 evőkanál vízzel összekeverjük, és belekeverjük. Ha felforrt, levesszük a tűzről, és belekeverjük a szőlőszemeket.

A formából kiborítjuk a fagylaltot, felszeleteljük és kompóttal, valamint apróra tört pisztáciával megszórva tálaljuk.


GRILLEZETT TARJA BODZÁS HOLLAND SZÓSSZAL (HOLLANDAISE)

Entrecôtes mit Holunder-Hollandaise gross 1Ha éppen grillezésre készülünk, és van a közelünkben bodza, ne habozzunk, szedjünk egy párat, és készítsük el hozzá ezt a remek kis szószt.

Hozzávalók:
4 szelet tartja
2 evőkanál olívaolaj
4 bodzavirág
75 ml fehérbor
200 g vaj
2 tojás sárgája
2 teáskanál fehérborecet

bors
olaj a sütéshez

A húsokat kiklopfoljuk, olívaolajjal bekenjük, és hűtőbe rakjuk.
A bodzavirágokat min. 1 órára beáztatjuk a fehérborba.
Sütés előtt a húsokat sózzuk, borsozzuk, és mindkét oldalukon 3-5 percig sütjük.
Egy nyeles lábosba belerakjuk a vajat, majd a grillrácsra rakjuk, hogy felolvadjon. Szűrőn keresztül hozzáöntjük a fehérbort. Megvárjuk, míg felforr, majd levesszük a parázsról.
A tojássárgáját, a fehérborecetet, a sót és a borsot összekeverjük, majd lassan hozzáöntjük a fehérboros vajat. Botmixerrel - vagy habverővel - krémesre keverjük. A grillezett húsra öntve tálaljuk.


EPER - MASCARPONE - TRIFLE BODZASZÖRPPEL

Erdbeer-Mascarpone-Trifle mit Holundersirup gross 1500 g eper
8 evőkanál bodzaszörp
250 g mascarpone
250 g túró
1 bio lime
1 vanília
2 evőkanál cukor
kb. 20 babapiskóta
4 evőkanál narancslé vagy narancslikőr

Az epreket megtisztítjuk, és felezzük vagy ha nagyok negyedeljük őket. Megöntözzük 4 evőkanál bodzaszörppel, és érni hagyjuk.
A mascarponét összekeverjük a túróval. Belekeverjük a lime finomra reszelt héját, kicsavart levét, a vanília kikapart belsejét és a cukrot.
A piskótákat egy nagy üvegtál vagy 6 desszertes pohár aljára fektetjük. Meglocsoljuk 4 evőkanál narancslével és 2 evőkanál bodzaszörppel. Ráhalmozzuk a krém felét, majd az eper felét, és újra jöhet ez a sorrend. Pár óra hűtőbe rakjuk, hogy jól összeérjenek az ízek.

Jó főzőcskézést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése