2012. november 12., hétfő

Csipkebogyós szappan


Egy kiránduláson született az ötlet. Épp családi hétvégénket töltöttük a szeretett szandaváraljai házikóban, mikor is úgy döntöttünk, hogy már rég voltunk a várnál (a Szanda-vár romjai), így ideje volna egy kis kirándulást tenni. Bogikát mostanában amúgy is csak úgy lehet rávenni egy kis túrára, ha vár van a célban - akkor bármennyit legyalogol. Nekünk meg persze fel kell készülni a vár egész történetéből, és útközben arról kell beszélgetni.
Már felfelé menet kiszúrtam a méretes csipkebokrokat, és el is határoztam, hogy visszafelé jól beraktározunk belőle, hogy meglegyen a teának való készletünk télire. Aztán az is eszembe jutott, hogy esetleg szappanba is lehetne rakni, hátha megtartja ezt a szép színét...

Sajnos nem sok maradt a várból, de a kilátás nagyon szép

Valami azt súgta, hogy ez be fog válni, így nem kísérletezgettem, rögtön egy nagy adag készítésébel indítottam. Az első napon ilyen meghatározhatatlan narancssárgás, fakó színe volt, aztán napról-napra  mélyebb bordóvá változott, és végül egy nagyon jó kis szappan lett belőle. De lássuk, mire is jó a csipkebogyó:
- A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin.
- A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.
- Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.
- A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be.
- A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik. A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50°C fok körül megsemmisül.
- Magjából csipkebogyó olajat is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, használják még nap perzselte bőrre, a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek, vagy az apró ráncok kezelésére. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését.

Az én szappanomba minden része - a hús és a magja is - belekerült. Ezen kívül tartalmaz még olívaolajat, napraforgóolajat, kókuszolajat, kecsketejet, és jázmin illóolajat.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése