2012. szeptember 11., kedd

Napraforgó olaj - mi is van a flakonban?

Mivel több szappannak is alapanyaga a napraforgó olaj, és nyáron a napraforgó virág állandó dísze kertünknek, valamint télen a magjára járva van tele az ablakunk cinkékkel, gondoltam szentelhetünk egy bejegyzést ennek a gyönyörű virágnak és értékes magjainak.

A napraforgó Amerikából származik, melyet az indiánok már 3000 évvel (!) ezelőtt is termesztettek.

Ma a boltok polcain ott sorakoznak az aranysárga színű, finomított, szagtalan olajok, melyeknek sajnos nem sok köze van a hidegen sajtolt valódi olajakhoz, arról nem is beszélve, hogy mennyi káros anyagot tartalmaznak.

A váci piacon találkozam először a napraforgó olaj hidegen sajtolt változatával. Messziről nézve nem is értettem, hogy mi értelme van olajat árulni a piacon, mikor a boltok polcai ott roskadoznak a különféle agyonreklámozott termékektől. A kíváncsiság azonban odavitt, meghallgattam az eladó érveit, és pár perc múlva már boldog tulajdonosa voltam 2 palack hidegen sajtolt napraforgó olajnak. Azóta is tőle vásárolok. A zamata, az igazi napraforgó illata páratlan - és nem utolsó sorban nincsen tele mindenféle vegyi anyagokkal.

De nézzük is, miért kerülnek a flakonokba ezek a sokat emlegetett káros anyagok: a feldolgozás során egy kémiai labor teljes arzenáját vetik be, hogy finom állagú, megfelelő színű, és szagtalan valami legyen az eredmény. Felhevítik, hexános (kőolaj származék) oldószerrel kezelik, savazzák, lúgozzák, színtelenítik és szagtalanítják, majd megpróbálják belőle kivonni mindazon méreganyagokat, amelyeket nem sokkal előtte beletettek - gondolom, nem kell részletezni, hogy nem túl nagy sikerrel, de erről persze senki sem beszél...

Ezzel szemben a hidegen sajtolt olajak hántolatlanul mennek a présgépbe, hogy a héj alatti vitaminok se vesszenek kárba. Az első eredmény egy fekete színű nedű, melyet többszöri szűréssel lehet aranysárgává tenni.Ennyi az egész, semmi egyéb vegyszeres kezelés...

Nemrég hallottam, hogy méregtelenítésre is kiváló: minden reggel egy kortyot a szádba veszel és öblögetsz vele, de nem nyeled le, hanem kb. öt perc múlva kiköpöd. Ezt kb. egy vagy másfél hétig csináld, és ha bírod, mindennap egy kicsit hosszabb ideig tartsd a szádba. Állítólag nagyon eredményes módszer.

A kertünkbe pár évvel ezelőtt kerül az első dísznapraforgó. Törpe napraforgó magokat vettem, gondoltam jól fog mutatni a veteményesem szegélyeként. Aztán az én kis "törpéim" meg sem álltak 2-2,5 méteres magasságig... Viszont rengeteg virág van rajtuk, amit nagyon sok madarat vonz - és a teraszon ülve lehet bennük gyönyörködni. Azóta már nem is kell elvetnem a magokat sem, kikelnek maguktól a lehullott magok, sőt a téli madáreleség maradékából is lett jónéhány példányunk.
Nagyon szzeretem őket, mindig jut bőségesen a vázába is, ami nagyon jól tud mutatni a megterített nyári asztalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése