Kézműves natúr szappanok

 Miből készül?

A natúrszappanok alapvető összetevői a különféle növényi olajok:extraszű olívaolaj, kókuszolaj, napraforgóolaj, repceolaj, ricinusolaj, szőlőmag olaj
Ezen kívül kerülnek még bele extra ápoló zsírok: shea vaj, kakaóvaj, lanolin, méhviasz
Különféle gyógynövényfőzetek, szárított növények és természetes illóolajok gazdagítják.

A natúrszappanok nem tartalmaznak semmilyen mesterséges adalékanyagot és tartósítószert. Az illatuk természetes illóolajokból, a színük pedig a bennük rejlő tisztán növényi összetevőkből származik. Éppen ezért ne várj erős illatokat, és élénk színeket, viszont kapsz egy igazán tápláló szappant. Az olajok a lúg hatására szappanosodnak. Régen is hamulúg és disznózsír keverékéből főzték a szappanokat!
Környezetvédelmi okokból nem használok bennük pálmaolajat, mivel emiatt Indonéziában őserdőket irtanak, melyek többek között a ritka orángutánoknak adnak otthont.

A natúrszappanokat a zuhanyzáson kívűl bátran használhatjuk hajmosásra is. Készül belőle speciálisan borotválkozószappan illetve hajmosó szappan változat is.Lereszelve, és kétszeres mennyiségű desztillált vizet hozzáadva folyékony szappant is készíthetünk belőle. Így biztosak lehetünk benne, hogy mindenféle adalékanyag mentes, ráadásul környezetbarát - felesleges csomagoló anyagoktól mentes - szappanunk lesz.

Miért válasszunk natúr szappanokat?

Leginkább azért, mert kizárólag természetes, minőségi, növényi összetevőkből készülnek. A mai világban, mikor a reklámok agresszív rengetegében próbálunk meg kiigazodni, nem könnyű eldönteni, hogy mit is válasszunk, arról nem is beszélve, hogy a nagyon sok termék igencsak megvezető az összetételét illetően. Pedig nagyon nem mindegy, hogy milyen szereket használunk pl. gyerekeinknél, mert a nem megfelelő szerek használatával egy életre tönkretehetjük bőrüket (gondoljunk csak a sokak életét megkeserítő számos allergiára vagy az ekcémára...)
Évekig vásároltam olyan gyártók termékeit, amelyekről a gyártó állítása alapján meg voltam győződve, hogy természetes összetételűek, mert annak hirdették magukat. Aztán megvilágosodtam, és a fürdőszobánkban található kozmetikumok, tisztálkodószerek és mosószerek szépen lecserélődtek természetes eredetű szerekre. (És tényleg érezzük a különbséget) 
Sajnos a boltok polcain a legtöbb termékkel többet ártunk magunknak, mintha semmit sem használnánk. Már számos szervezet készített tanulmányokat, melyben kimutatták, hogy a kozmetikai szerek több, mint egy harmada káros hatást gyakorol szervezetünkre, mégsem történt semmi, mert a profitorientált cégek lobbiereje elsöpört minden szigorítási szándékot.
Mivel a bőrünkön keresztül kétszer olyan könnyen szívódik fel minden - így a káros anyagok is - mint a bélcsatornán keresztül, nagyon nem mindegy, hogy miket kenünk magunkra! Ráadásul a vegyszerek nagy részéről nincsen semmilyen hatástanulmány, így fogalmunk sincs, hogy hosszú távon milyen hatást gyakorolnak az élő szervezetekre. 
Itt összegyűjtöttem néhány olyan dolgot, amivel a háztartásunkban ki lehet váltani a szintetikus tisztítószereket és kozmetikumokat természetes verzióra.


A szappanok súlya

A szappanok súlya felvágáskor 120 g. Szívvel-lélellel és a legnagyobb lelkiismerettel készítem, ígyekszem inkább nagyobbra, mintsem kisebbre vágni. Azonban tudnod kell, hogy a natúrszappan álltában kicsit összemegy, és veszít súlyából.
Ez azért van, mert a készítés során a szappanok "vizes" összetevője (a gyógynövény főzettek, a kecsketej, a tisztított víz) a szappannak kb. egyharmadát teszi ki, ami a szappan érése során folyamatosan párolog belőle.
Ez semmiképpen sem hátrányos tulajdonság, azt jelenti, hogy annál érettebb, ezáltal értékesebb a szappanod, és az igazán fontos dolgok meg ugyanúgy benne maradnak. A fogyásban sem jelent hátrányt, egy érettebb szappan sokkal lassabban fogy, mint egy éppen megérett darab.
A szappannak ezt a tulajdonságát leginkább a tüzifához lehet hasonlítani, amely frissen vágva súlyosabb, viszont kellő időt hagyva neki egyre jobb fűtőértékkel rendezik.


Szappanok tárolása és használata

A még használatba nem vett szappanokat száraz helyen tárold.
Mivel ezek csak természetes anyagokból készülnek, és semmilyen állagjavítót - viszont sok-sok kényeztető olajat és összetevőt - tartalmaznak, érdemes olyan szappantartót használni, melyből könnyedén elfolyik a víz, megakadályozva azt, hogy szappanunk pangó vízben álljon. A natúr szappanoknak a pangó víz az egyetlen érzékeny területe, de ha ezt betartod, biztosan örömödet leled majd használatában

Kapcsolódó bejegyzések:
 
Bodzavirágos szappan 
Fenyőszappan
Hajmosás szappannal
Bodzás-mákos szappan kakaóvajjal és kecsketejjel
Zöldagyagos szappan csalánnal és bojtorjánnal
Rózsaszappan rózsaszín agyaggal és kecsketejjel
Menta-citrom szappan
Aloevera - citromfű szappan
Intim mosakodó szappan
Natúr szappannak natúr szappantartó
Gyömbéres-citromfüves szappan mézzel és méhviasszal
Természetes napvédő kérm és olaj házilag
Borotválkozó szappan az egészséges borotválkozás jegyében
Birsalma szappan kecsketejjel és szőlőmag olajjal 
Narancsos-fahéjas szappan megújult összetevőkkel
Újra készleten az uborkás-algás szappan
A holt-tengeri iszapos szappan elismerései
Csipkebogyós szappan
A sokoldalú vadgesztenye
Egy igazi őszi szappan - megújult a sütőtökös
Napraforgó olaj - mi is van a flakonban?
Rozmaringos hajmosó szappan 
Frissítő reggeli ébredés kávészappannal
Megtisztelő elismerés