2013. május 6., hétfő

Természetes napvédő krém és olaj házilag


Nyakunkon a nyár, sőt már volt is részünk egy-két igen meleg napban, így itt az ideje, hogy összedobjuk házi napvédő krémünket!
De miért is jó, ha házilag keverjük ki? Mert így csakis természetes anyagok kerülnek majd bele. Sosem bírtam magamon elviselni a bolti naptejeket (meg más szintetikus krémeket sem...) mert állandóan úgy éreztem, hogy szó szerint megfullad alatta a bőrőm.

Pár éve viszont rábukkantam egy kakaóvajas receptre, és eszembe jutott, hogy milyen jó volt, mikor gyerekkorunkban az anyukám a gyógyszertári kakaóvajas olajjal kent be bennünket... Csodás illatára a mai napig emlékszem, és ez éppen elég ösztönző volt ahhoz, hogy elkészüljön a saját napvédő krémem. Nálunk bevált, mindenki szereti, a gyerekek bőre is szép egészséges barna volt. Mivel az utóbbi hetekben nagyon sokan kérdeztek erről, gondoltam összefoglalom a naptejekről a tudnivalókat.

A boltokban kapható naptejek többsége kémiai úton szűri meg az UV sugarakat az következő hatóanyagok valamelyikével: 4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC), Octyl-Methoxycinnamate (OMC), Homosalate (Homomenthyl-, salicylat vagy HMS) Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic -Acid (OD-PABA), Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 (oxybenzon), 3-Benzylidencamphor

Ezek önmagukban nem károsak, viszont az UV sugarak hatására azzá alakulnak át! És a legszomorúbb, hogy gyakran már egyéb kozmetikumokban (tusfürdőkben, testápoló krémekben, samponokban, stb.) is találunk ilyeneket. Hogy mi keresnivalója van ott? Semmiképpen sem bennünket, sokkal inkább a terméket védik a fény okozta minőségromlástól, hiszen a gyártónak az eladhatóság fontos, nem pedig a mi egészségünk...
A kémiai fényvédőkről fontos még tudni, hogy a legkárossabb UV-C sugarakat nam tudják kiszűrni. (Az emberiség kitartó környezetszennyező tevékenységének köszönhetően az ózonréteg elvékonyodott, ami ezeknek a sugaraknak az áthatolását védte...) Viszont ugyanúgy szűrik a káros UV-B-t, mint a jótékony - D-vitamin képző és barnulást segítő - UV-A sugarakat. A barnulás árpedig testünk természetes fényvédelme a káros sugarak ellen! Ezért van az, hogy a kémiai fényvédők használata során nem barnulunk, majd ha elmúlik a hatása, hirtelen lepirulunk...
További ellenérv a kémiai fényvégőkkel szemben, hogy általában szintetikus olajakat (Paraffin, Petrolatum) tartalmaznak, melyek eltömítik a bőr pórusait, és pont a legnagyobb melegben nem tud bőrünk megfelelően "lélegezni". És akkor még nem is említettük a PEG és paraben származékokat, valamint a szintetikus illat és színanyagokat...

Többféle olaj és növényi zsiradék is alkalmas arra, hogy napozáshoz használjuk: kakaóvaj, olívaolaj, lenolaj, dióolaj, kókuszolaj, repceolaj, napraforgóolaj, körömvirágmag olaj, sárgarépamag olaj, sárgabarackmag olaj, paradicsommag olaj, makadámdió olaj.
Csak hidegen sajtolt (extra szűz) olajakat használjunk, mert egyébként biztosak lehetünk benne, hogy tele vannak a finomítás során használt vegyszerekkel!

Ha illóolajokkal szeretnénk illatosítani, a következő fényérzékenyítő olajak mindenképpen kerülendők: citrom, narancs, zöldcitrom, grapefruit, citromkóró, kömény, angyalgyökér és bergamott

Bátran használhatók viszont a levendula, rózsa, kókusz, jázmin, szantál, menta

Az alábbiakban két olyan receptet osztok meg, amelyek alapanyagai könnyen beszerezhetőek a közeli boltból és gyógyszertárból, mivel tapasztalatom szerint az emberek többsége azért nem áll neki a házi készítésű szereknek, mert első hallásra ismeretlennek tűnnek az alapanyagai, így a beszerzése is kész rémálomnak tűnik.
Persze ezek használata mellett is hangsúlyozandó, hogy a déli órákban ne tegyük ki magunkat az erős napsugaraknak! 

NAPKRÉM

Ezt érzékenyebb bőrűeknek, nyár eleji és vízparti napozáshoz ajánlom. Ez kb. 20-as faktorú krémnek felel meg, viszont nem blokkolja teljesen a jótékony UV-A sugarak bőrbe jutását, így bőrünk természetes védekező rendszere is szépen beindul: barnulni fog.

Öszzetevők:
100 g extra szűz olívaolaj
100 g kakaóvaj
50 g méhviasz (ettől lesz vízlepergető)
50 g cinx-oxid (ez fehéres bevonatot képez a bőrünkön, ami fizikai fényvédelmet biztosít, mivel visszaveri a fénysugarakat)

Az összetevőket a cink-oxid kivételével gőz felett melegítve keverjük össsze. Akkor jó, ha a méhviasz is folyékonnyá válik. Ekkor mehet bele a cink-oxid. Amíg hűl, folyamatosan térjünk vissza hozzá megkevergetni, hogy a zsiradékok egyenletesen elegyedjenek.
A kakaóvaj , a méhviasz és a cink-oxid a gyógyszertárakban beszerezhető.


NAPOLAJ

Azoknak, akiknek már van egy kis alapszíne.

Összetevők:
100 ml olívaolaj
50 ml kakaóvaj
50 ml dióolaj

Az összetevőket gőz felett összemelegítjük, amíg a kakaóvaj el nem olvad. Tehetünk bele pár csepp menta, levendula illóolajat, bár szerintem annyira isteni kakaóvaj illata van, hogy ez elhagyható.
Dióolaj a bioboltokban és a nagyobb áruházakban kapható.

És ha mégis leégtünk, nagyon jó szolgálatot tesz egy kis sheavaj vagy még egyszerűbben a tejföl.

1 megjegyzés: