2012. augusztus 17., péntek

Pincéből kerti tó



Az egész úgy kezdődött, hogy kertünk hátsó részében volt egy pince, amit nem igazán volt kihasználva. Egy ideig volt fatároló, de lejtős lejárata miatt nem igazán vált be, mivel a téli fahordás idején a lefagyott jeges lejtőn jó nagyokat lehetett esni a teli kosár fával... Aztán a teteje is egyre aggasztóbb állapotba került, így érett a felújítás, mikor is párom előállt egy elsőre elég merész ötlettel: mi lenne, ha medence lenne belőle?
Tetszett is, meg nem is. Valóban nem rossz, ha a saját kertünkben akad valami, amiben akkor csobbanhatunk, amikor éppen kedvük szottyan, viszont valahogy nem passzolt a hagyományos stílusú kertünkbe a kékre csempézett vagy fóliázott medence képe, arról nem is beszélve, hogy annak a fenntartásához tetemes mennyiségű vegyszer kell, amivel szintén nem sikerült megbarátkoznom.
Így parkolóra került az ötlet, mígnem az egyik ausztriai nyaralásunk alkalmával meg nem ismerkedtünk a fürdőtavakkal. Nyugaton már nagy hagyománya van ezeknek a természetes kinézetű, öntisztuló tavaknak. A fürdőtó működése szöges ellentéte az úszómedencék működésének, ahol a vegyszerek (klór, stb.) minden baktériumot elpusztítanak. A fürdőtó természetes  - kavicsos, sziklás, növényesített - jellege a hagyományos fertőtlenítő szerek használatát eleve kizárja, a víz tisztítása biológiai úton történik, minimális technikai segédlettel. A fürdőtó regenerációs zónájában kialakított, speciális szűrőanyaggal feltöltött zónában, az ott megtelepedő mikroorganizmusok milliárdjai szaporodnak, és dolgoznak a szerves szennyeződések lebontásán, valamint a vízben lévő tápanyagfelesleg csökkentésén.

Így aztán beindult a kutatómunka, hogy hogyan is varázsolhatnánk át pincénket kerti tóvá??? Németországból rendeltem egy "csinálj magadnak fürdőtavat" könyvet, és ez kellő löketet és önbizalmat adott a megtervezéshez, illetve a földmunka elvégzéséhez. Az internetet böngészve aztán olyan oldalakat is találtam, ahol régi betonmedencéket alakítottak át ilyen tóvá. Gondoltuk, akkor semmi akadálya nincs, hogy a mi pincénkből is tó legyen. 
Három éve vágtunk bele, az első év a pince kibontásával, és a tómeder kialakításával telt, aztán egy év pihenő után ismét belendültek a munkálatok, és végre megtelt vízzel. 

Így készült:

A pince tetejéről a föld kiásása, a tó területének kijelölése

Ez volt az egykori lejáró

Igazi férfimunka: a pince tetejének betörése légkalapáccsal

"Napfénytetős pince" - egy átmeneti állapot

Végül a tó belső kivitelezésére találtunk egy nagyon jó szakembert, akinek köszönhetően befejeződtek a munkálatok, és ezen a nyáron már élvezhettük a hűsítő vizét.


Az egykori lejáróból lett a patak

 Előtérben a pancsoló, hátul az úszórész - már a tavirózsánk is virágzik
Az útmutató táblák sem hiányozhatnak - Bogival festettük
Egyik hétvégén meg megcsináltuk a túoldalon lévő támfalakat, amire egyszer majd egy kis fedett stég kerül.


Az ugródeszka. 
Bár sokan az algáknak szurkoltak, szerencsére nem lett igazuk. Mindössze egyetlen szivattyú keringeti meg a vizet, a tisztítás többi részét megoldják a kavicsok közé telepedett élőlények. A mély rész 2,3 m, és így lelátni az aljára.


 Ugrásra készen




Az úszórészt a legtöbb helyen kék vagy zöld színű fóliával fedik be. Mi hallgattunk Mikire, aki sziklával rakta fel az oldalakat. Így utólag nagyon örülök neki, mert sokkal természetesebb. 
A mély és a sekély zónák határára szélezetlen deszkák kerültek, a fa ugyanis a víz alatt - ha nem jut levegőhöz - nem rohad.

  A természet közelsége, a tó friss illata, a vegyszermentes víz úszás, fürdés közben érezhető lágysága, az ugrálás, magával ragadó, semmihez nem hasonlítható érzés, így nagyon bolgdogok vagyunk, hogy belevágtunk ebbe a nagy munkába, és immáron felhőtlenül élvezhetjük. 

Bár még a tó körül van némi tereprendezés: várom, hogy megjelenjenek ősszel a tó köré ültetendő sziklakerti növények, valamint van épp annyi innen-onnan megmaradt faanyagunk, hogy egy kis fedett stéget összedobjunk a kis dombocska tetejére.

15 megjegyzés:

  1. Nagyon izgalmas az egész folyamat és a végeredmény is, el tudom képzelni, milyen jó lehetett nyáron benne csobbanni.. Ha vannak újdonságok, új élőlények a kerti tó körül, arról is szívesen olvasnék meg látnék képeket:)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez nagyon profi! Az ötlet is és a kivitelezés is ! Csak gratulálni tudok, meg egy picit irigykedni persze.Egy ilyen tavacska látványnak is üdítő, nagyon természetesre sikeredett!

    VálaszTörlés
  3. Jah, sajnos itt a panelben eléggé körülményes lenne egy ilyet kivitelezni:-)

    VálaszTörlés
  4. Kicsit furcsán fog hangzani a kérdés, de: nem telepedtek meg a tóban "kellemetlen" élőlények is? Pl. számos bogárnak kukacszerű lárvája van, amely a vízben fejlődik és nem éppen szép látvány...van valamilyen szer amivel tisztítjátok a vizet? Nem lett a kertben sokkal több szúnyog a remek fejlődési hely kialakítása miatt?

    VálaszTörlés
  5. Kedves Ildikó!
    Csíbor van a vízben, de már csak kifejlett bogárként látjuk mindig, úgy meg nem zavarnak, még a gyerekeket sem. Békáink is vannak, de nekik is csak a hangjukat halljuk, rendszerint elbújnak, ha a tó közelében vagyunk. Szúnyogunk tó nélül is sok van általában, így a tó miatt nem vettünk észre változást. Vagy lehet, hogy a békáink eszik szorgosan őket :-)
    A tó vizét alapvetően nem kell semmivel tisztítani, öntisztuló. A sekélyebb részben lévő kavicsréteg a természetes szűrő, a víz mozgását pedig egy szivattyú biztosítja. Nyáron kell egy kicsit besegíteni az intenzív napsütés miatt időnként elszaporodnak a fonalalgák, de ezt is természetes mikroorganizmusok hozzáadásával fogjuk vissza.

    VálaszTörlés
  6. Csodálatos a fürdőtavatok Álomkuckó! Tisztában vagyok a természetes víz öntisztulásával, a nitrifikáló baktériumok szerepével, akvarisztikával foglalkozom, a kavicsréteg, mint szűrő is nagyon klassz és szép is! :) nagyon természetes az összkép, nagyon tetszik! :) az ilyen természetes víznek az illata is sokkal jobb és egészségesebb is, mint egy medencében a vegyszerezett, klórozott víz. Nekünk is van egy nagy pincénk a kertben, régebben volt róla szó, hogy legyen belőle kerti tó, aztán konkrét elképzelés nélkül, maradt üres pince, de tőled ihletet kaptam, köszönöm! :) A " csinálj magadnak fürdőtavat" könyvedben nem írnak esetleg arról, hogy ha halak is vannak a tóban, az mennyire terheli a vizet, mert más egy akvárium a szobában és egy tó a kertben :) Van egy halastavunk a pince mellett, aranyhalakkal és kis kárászokkal, arra gondoltam, összekötöm a fürdőtavat egy 1m széles, 1 m mély átjáróval a halastóval :) Válaszod előre is köszönöm. Joó Bernadett.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Bernadett!
    Az elejétől fogva foglalkoztat bennünket a gondolat, hogy tegyünk halakat a vízbe, de ebbe még nem mertünk belevágni. A tavas könyvek szerint a halak mindeképpen többlet szerves anyagot jelentenek, és egyelőre van bennünk némi félelem, hogy ezzel már nem birkózna meg a tavunk.
    Az az "átjáró" viszont nem tűnik elvetendő ötletnek, mivel a két tó között így nem lenne gyors a vízcsere, és így viszonylag védve lehetne a fürdőtó.

    VálaszTörlés
  8. Szia. Gratulálok a fantasztikus ötletnek! Pár kérdésem lenne. Fóliát egyáltalán nem használtatok? Így is víz záró lett? Ennek a titkára lennék kíváncsi nekem az erős beton nem vált be vagy csak nem vártam meg a teljes kötést. Édesanyámnak csináltam egyet végül foliát is vettem de nem volt vészes az a +10 e. 1m3 csak. A halakkal gond van az tuti és szaporák de előbb utóbb nektek is lesz szerintem a természet utat tör :) kacsalábon jö az áldás :) Még azt szeretném kérdezni hozzávetőleg mennyibe került mindenestől? Drágák a kövek nem? Most költözöm majd a tanyára idövel szeretnék bár balatoni a hely....a kacsáknak úgy is kell és akkor fent lent is lenne egy patakkal összekötve ehhez keresek infókat mit, hogyan érdemes számomra. Köszönöm

    VálaszTörlés
  9. Szia. Gratulálok a fantasztikus ötletnek! Pár kérdésem lenne. Fóliát egyáltalán nem használtatok? Így is víz záró lett? Ennek a titkára lennék kíváncsi nekem az erős beton nem vált be vagy csak nem vártam meg a teljes kötést. Édesanyámnak csináltam egyet végül foliát is vettem de nem volt vészes az a +10 e. 1m3 csak. A halakkal gond van az tuti és szaporák de előbb utóbb nektek is lesz szerintem a természet utat tör :) kacsalábon jö az áldás :) Még azt szeretném kérdezni hozzávetőleg mennyibe került mindenestől? Drágák a kövek nem? Most költözöm majd a tanyára idövel szeretnék bár balatoni a hely....a kacsáknak úgy is kell és akkor fent lent is lenne egy patakkal összekötve ehhez keresek infókat mit, hogyan érdemes számomra. Köszönöm

    VálaszTörlés
  10. Sajna sehol sem esett szóa vízzárásról. Mivel szigeteletetek? (fólia, kenhető szigetelés, betonadalék, egyéb)Üdv.:Gábor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gábor! Tófóliával lett szigetelve, ezt a műveletet szakemberre bíztuk.

      Törlés
  11. Ha nem figyelnek oda, télen úgy szét fog fagyni a merőleges falak miatt, hogy öröm lesz nézni. A békák, szúnyogok, madarak be fogják lakni, az alga is frankón fogja érezni magát. Ez egy tökéletes kerti tó a nagy vízmélység miatt, nem pedig fürdősmedence.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Öröm lesz nézni"????? "Imádom" :( az ilyen kárörvendő, negatív embereket. Inkább örülne mások örömének. Micsoda mentalitás!
      Én őszintén csak gratulálni tudok Álomkuckónak. Régi vágyam a kerti tavunkat átalakítani és a tervezéshez és megvalósításhoz most kitűnő példát kaptunk. Köszönöm!

      Törlés
  12. Még nem fagyott szét benne semmi. A beslő függőleges falak jóval fagyásszint alatt vannak. Egy-két béka van, de mi kifejezetten szeretjük őket. Szúnyogból sincs több - arra jó a béka :-) Madárinváziót sem vettünk észre, az 5 év alatt egyszer megállt egy vadkacsa pár pihenni egy napra. Az algát is kordában lehet tartani, nincs belőle zavaró mennyiség. Valóban nem egy úszómedence, de lehet ugrálni a partjáról, lehet benne úszni, így a mobil kerti medencéknél lényegesen jobb élményt nyújt. Mi legalábbis nagyon szeretünk benne megmártózni nyáron. A tó mellett még kint is szoktunk aludni a meleg estéken.

    VálaszTörlés